12 Eylül 2015 Cumartesi

İki şehir iki trafik

Yaklaşık 13 yıl İstanbul'da yaşayıp trafik çilesini birebir yaşamış birisi olarak İzmir'e yerleştiğimde pek çokları gibi ben de ciddi bir rahata ermiş oldum. Hatta sadece trafikten kurtularak ayda 60 saat kazandığımı da söyleyebilirim. İstanbul'da yaşarken trafik sıkışıklığı hayatınıza o kadar çok işliyor ki sabah evden çıkarken ya da akşam işten çıkarken "inşallah her zamanki yoğunluğa ek bir sıkıntı olmaz" diye dua edip çıkıyorsunuz. Son dönemler belediye ve internet firmalarının uygulamaları sayesinde belli bir yaklaşıklıkla bu durumu takip edebilir hale geldik. Bu teknolojiye radyo kanalları da eklenince trafik durumu ile ilgili istihbarata daha kolay ulaşır ve nispeten kendi çapımızda çözümler üretebiliyoruz.
Yıllarca İstanbul'un trafiğinden çile çekip İzmir'de rahat erdim diye konuşurken burada yaşayan İzmir'li dostlarım "öyle deme burada da çok trafik var" diyerek konuya giriyorlar. Onlara bir trafiğin ne kadar yoğun olabileceğine ilişkin hiç bir fikriniz olamaz diyerek karşılık veriyorum. Bu tip bir karşılaştırmayı ünlü radyocu Nihat Sırdar akşam programında mesaj paylaşan dinleyicileri sayesinde ara sıra yapıyor. Ben de ufak da olsa ne kadar bir fark olduğunu algılamak adına kendi çapımda bir istatistik ürettim. Online trafik durumu olarak İzmir belediyesinin bir aplikasyonu olmadığı için Yandex Harita'nın trafik durumu verisini kullanıyorum. Lojistik firmaları ve filoların GPS vericilerinin sinyal sıklığına göre Türkiye'de pek çok yerin anlık trafik yoğunluğu verisini veren bu sistem İzmir ve çevresindeki yolculuklarımda bana çok faydalı oluyor. Bu istatistiğin adına 1000 kişi başına düşen sıkışık trafik diyebiliriz. Fikir şu: Anlık olarak sadece çok yoğun (kırmızı renk) olan toplam yol mesafesini o şehrin nüfusuna bölüyoruz. İlk karşılaştırma sonucumu aşağıda bulabilirsiniz.
İZMİR - Tarih: 03.09.2015 - Saat: 19.25
En uzun sıkışık trafiğin olduğu bazı arterler: Altınyol,Yeşillik caddesi,Kamil Tunca,Ege Üniversitesi,Bornova-Liman yönü,Yeşilova Otoyol kavşağı bölgesi, Buca vs.
Toplam sıkışık yol: 19,71 km
İrili ufaklı sıkışık arterler ( 0-500 mt arası) : 5,0 km (yaklaşık)
Tüm sıkışık yol : 24,71 km
Nüfus:4.113.000 (yaklaşık)
1000 kişi başı sıkışık yol : 6,0 mt


İSTANBUL - Tarih: 03.09.2015 - Saat: 19.25
En uzun sıkışık trafiğin olduğu bazı arterler: Mahmutbey gişeler Anadolu yönü,E-5 okmeydanı boğaziçi köprüsü,4.Levent Beşiktaş yönü,Ümraniye Kavacık hattı,Eminönü sahil yolu havaalanı istikameti vs.
Toplam sıkışık yol: 140,41 km
İrili ufaklı sıkışık arterler ( 0-500 mt arası) : 20,0 km (yaklaşık)
Tüm sıkışık yol : 160,41 km
Nüfus: 14.377.000 (yaklaşık)
1000 kişi başı sıkışık yol : 11,1 mt


Görüldüğü üzere okulların da kapalı olduğu normal bir iş günü nispeten trafiğin de azalmış olabileceği bir saatte iki şehir arasında yaklaşık 2 kat trafik sıkışıklık farkı var. Bu istatistiği ara sıra farklı zaman dilimlerinde de tekrarlamayı düşünüyorum. En azından nasıl bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu daha rasyonel görmüş oluruz.

Paylaş:Facebook Twitter Google+